O infracrvenom grejanju

Grejanje ljudi i predmeta, a ne vazduha.

Ako ste nekad stajali napolju tokom hladnog dana, ali ste se osećali toplije jer ste bili na suncu, iskusili ste prednosti infracrvenog grejanja. Zraci sunca greju ljude i objekte sa kojima dolaze u direktni kontakt umesto vazduha.

Infracrveni paneli funkcionišu na isti način.

Šta su infracrveni paneli?

Infracrveni paneli, koji se često nazivaju i zračeći paneli, su grejni uređaji koji funkcionišu putem emitovanja infracrvenog zračenja, koje je oblik elektromagnetnog zračenja.

Ovo zračenje putuje u talasima i direktno zagreva objekte i površine na svojoj putanji, umesto da zagreva okolni vazduh. Ljudi, objekti i površine apsorbuju toplotu (približno 85%), a zatim je ponovo emituju u prostoriju, stvarajući prijatnu i ravnomernu toplotu.

Toplota koju generišu infracrveni paneli slična je prirodnoj toploti koju primamo od sunca, ali bez štetnih ultraljubičastih (UV) zraka.

Konvektorsko grejanje i infracrveno grejanje

Većina grejnih uređaja na tržištu, uključujući radijatore, klima uređaje i podno grejanje, bazira se na konvektorskom grejanju, koje funkcioniše kroz direktno zagrevanje čestica vazduha, koje zatim cirkulišu po prostoru koji se greje, prenoseći toplotu na sve što vazduh dodirne.

Konvektorsko grejanje nije uvek efikasno jer topliji vazduh ide prema plafonu, dok hladniji ostaje na nižim nivoima, što rezultira neravnomernom raspodelom toplote.

Sa druge strane, infracrveni paneli emituju infracrveno zračenje koje direktno zagreva ljude, predmete i površine na njegovom putu, šireći toplotu ravnomerno tako da nema značajnih temperaturnih razlika u odnosu na visinu prostora.

Kako infracrveni paneli tačno funkcionišu?

Srce infracrvenih panela - grejni element - se napaja električnom energijom i postaje vruć zbog pružanja otpora protoku električne struje.
Grejni element postiže visoku temperaturu i emituje elektromagnetne talase u infracrvenom spektru.
Infracrveni paneli direktno zagrevaju ljude, objekte i površine putem infracrvenog zračenja.

Kako se reguliše rad infracrvenih panela?

Infracrveni paneli se obično regulišu termostatom koji meri temperaturu vazduha u prostoru i koji omogućava precizno održavanje željene temperature.

Temperatura se može regulisati u prostoru kao celiniili podeliti u zone sa pojedinačnom kontrolom panela prema potrebama. Koriste se različiti tipovi sobnih termostata, uključujući analogne, digitalne i bežične, postavljeni tako da nisu izloženi direktnom infracrvenom zračenju ili drugim izvorima toplote ili hladnoće.

Za industrijske uslove koriste se industrijski termostati. Kod zonskog grejanja, IC paneli se obično manuelno kontrolišu prema subjektivnom osećaju korisnika uz pomoć uređaja poput vremenskih releja ili sobnih termostata. Za zaštitu električnih strujnih krugova grejanja se koriste osigurači.

Dobro za životnu sredinu, još bolje za vas i vaš budžet.

U poređenju sa tradicionalnim načinima, grejanje putem infracrvenih panela troši i do 50% manje energije, smanjujući vaše troškove na dugi rok.

Naš kalkulator će brzo i lako izračunati snagu koja odgovara potrebama vašeg prostora.
Play Video

Primeri potrošnje

No data was found