Česta pitanja

Bezbednost & zdravlje

Da! Ovu nedoumicu potpomaže reć “zračenje” prema kojoj su mnogi ljudi skeptični. 

U pitanju je elektromagnetno zračenje u infracrvenom opsegu svetlosnog spektra i ono je 100% bezbedno za ljudsko telo. Prirodno apsorbujemo i emitujemo infracrvene talase svakog dana, oni nas okružuju hiljadama godina – od sunca, preko vatre do šporeta. Za razliku od UV, Gama ili X-zraka, infracrveni talasi su potpuno bezopasni.

Apsolutno! Grejanje putem IC panela ima i nekoliko zdravstvenih pogodnosti:

Manje prašine i alergena: IC grejanje ne zagreva vazduh. Samim tim IC paneli ne cirkulišu neprestano prašinu po prostoru, što je korisno za ljude sa alergijama ili astmom.

 ✔ Ne isušuje se vazduh: IC grejni paneli ne isušuju vazduh, održavajući prijatnu vlažnost, čime se smanjuju iritacije disajnih puteva, posebno kod starijih osoba i dece.

 ✔ Bolja cirkulacija krvi: Naša tela prirodno apsorbuju toplotu IC panela, što pomaže prirodnom širenju kapilara, time i smanjenju bolova u mišićima.

Temperatura niskotemperaturnih panela je 80-95°C. Vrući su na dodir, ali ne izazivaju opekotine od samog dodirivanja. Radi sigurnosti, naročito u dečijim sobama, preporučuje se montaža na plafon kako bi se eliminisao svaki rizik od povrede.

IC grejne ploče su adekvatno zaštićene i ne mogu se zapaliti, jer su napravljene od nezapaljivih materijala kao što je aluminijum. Sigurne su za upotrebu, što potvrđuju i svi neophodni međunarodni sertifikati.

Montiranje

Kada birate idealno mesto za postavljanje IC panela, uzmite u obzir nekoliko faktora:

1. Pozicija montaže

Na plafonu

Najefektivnija pozicija je na plafonu, jer pomaže u ravnomernoj distribuciji toplote. U sobama preko 10m2, preporučujemo centralno montiranje, pogotovo kada je pod prekriven drvetom ili keramikom, jer dobro akumuliraju toplotu i dobija se efekat podnog grejanja.

Na zidu

Ako montaža na plafonu nije moguća, preporučuje se montaža unutar prostorije na spoljnim zidovima, tako da se unutrašnji zidovi zagrevaju. Panele treba montirati na visini od približno 1,3m od poda. Nije preporučljivo da suprotni zid bude udaljen više od 4m od grejnog elementa.

2. Razmatranje prostora

Izbegavajte montažu direktno iznad mesta gde se često boravi (npr. krevet ili radno mesto), kako se ne bi stvarala prevelika toplota. Bitno je i da ne bude velikih objekata odmah ispred panela, a takođe, ne treba ih montirati direktno nasuprot prozoru ili vratima, jer neće postojati dovoljna masa koja apsorbuje toplotnu energiju.

Montaža je vrlo jednostavna. Svaki infracrveni panel može biti montiran horizontalno ili vertikalno. Kada se to odluči, samo treba da se pričvrste četiri vijka na plafon ili zid, grejni panel postavi na vijke i priključi se na elektroinstalaciju – to je sve. 

Kablovi se mogu ugraditi u zid i potpuno sakriti ili diskretno postaviti u kanalice, isto kao kod montaže bilo kog električnih uređaja (npr. zidni televizor sa ravnim ekranom).

Funkcionalne & tehničke karakteristike

Potrošnja IC grejne ploče od 1000W jeste 1 kW/h. Cena za 1 kW/h zavisi od tarife snabdevača električne energije, i može se dobiti deljenjem iznosa za uplatu na računu sa brojem potrošenih kilovat časova u obračunskom periodu. 

Uzmimo prosek od 10,26 din/kWh. Na primer, ako imamo IC grejnu ploču od 1000W u prostoriji od 20m2 i zgrada je dobro izolovana sa jednim spoljnim zidom, ona će raditi oko 4-5 sati dnevno tokom zime da bi održala temperaturu od 21,5°C. 

U ovom slučaju, mesečna potrošnja po ceni od od 10,26 din/kWh biće oko 1,539 dinara (10,26 din/kWh x 5h x 30 dana) za ovaj prostor.

Naravno! Sa odgovarajućim termostatom možete i podesiti raspored tako da je toplo u željeno vreme dana, kao i da menjate temperaturu u zavisnosti od sobe. Ovo je jako zgodno za prelazne periode tokom godine, kao i za dogrevanje prostorija (npr. kupatila).

IC paneli greju odmah po uključenju. Kako bi se njihovo delovanje osetilo na koži potrebno je nekoliko minuta. Oni počnu da postepeno podižu sobnu temperaturu do zadate, a potom je održavaju sa što je moguće manjom potrošnjom energije.

Vrlo lako – putem našeg kalkulatora! Posetite ovu stranicu, odaberite prostoriju koju zagrevate, unesite njenu širinu, dužinu i visinu, da li je dobro izolovana ili ne, i naš kalkulator će za vas izračunati ukupnu potrebnu snagu za njeno zagrevanje.

Grejanje putem IC panela je jedna od finansijskih najisplativijih opcija, jer ih možete koristiti individualno u svakoj sobi prema vašim potrebama. U poređenju sa klasičnim radijatorima, grejanje putem IC panela je oko 50% finansijski pristupačnije.

Ukolko se razmišljate između IC panela i klima uređaja, ključno je da razmotrite koju prostoriju želite da grejete ili hladite i kolika je njena veličina. Najefikasniji izbor je kombinacija oba sistema, jer omogućava uštedu energije i novca. Infracrveni paneli se preporučuju za grejanje i dogrevanje većine životnih prostora, dok se klima uređaj može koristiti za hlađenje prostorija tokom toplijih dana.

Naši ECOSUN IC paneli imaju dvogodišnju garanciju, a očekivani radni vek panela je 20 godina ili više​.

Svi mi smo iskusili infracrveno grejanje u životu, bilo da smo sedeli pored vatre kada je bilo prohladno ili kada nas je obasjalo zimsko sunce tokom boravka na snegu.

Problem u prošlosti je bio taj što nije bilo efikasne tehnologije koja je pouzdano mogla da iskoristi princip infracrvenog zračenja za grejanje prostorija. Danas je to postalo itekako moguće uz razvoj novih tehnologija.