Prednosti

Koje su prednosti grejanja infracrvenim panelima?

Visoka efikasnost, niži troškovi grejanja
Budući da konvertuju 99% električne energije u toplotu, IC paneli značajno smanjuju troškove grejanja. Njihova efikasnost u zadržavanju toplote u zidovima i podovima omogućava i njen manji gubitak, čak i tokom provetravanja prostorija. U slučaju da IC panelima rešite kompletno grejanje, omogućavaju i zonsko grejanje sa termostatima u svakoj prostoriji, prilagođavajući temperaturu i doprinoseći dodatnoj uštedi energije.
Brzo zagrevanje prostora
Infracrveni paneli emituju zračenje čim se uključe, čime se prostor brzo zagreva. Ovo eliminiše čekanje na zagrevanje koje je karakteristično za druge sisteme grejanja, čineći IC panele idealnim za brzo povećanje temperature, posebno u hladnim danima.
Niže investicije, duži vek trajanja, bez održavanja
Korišćenjem kućnog napona IC paneli eliminišu potrebu za kotlovima i grejnim instalacijama. Dugog su veka, koje može premašiti 20 godina bez ikakvog smanjenja toplotne efikasnosti. Značajno smanjuju troškove uvođenja grejanja u poređenju sa metodama kao što su etažno grejanje na gas ili lož-ulje, peći na pelet i toplotne pumpe, i ne zahtevaju održavanje ili servisiranje, budući da ne sadrže mehaničke pokretne delove, što dodatno umanjuje dugoročne troškove.
Prevencija buđi i vlage, manje prašine
IC paneli ne zagrevaju čestice vazduha, što znači i manje prašine u prostoru. Činjenica da grejanje prodire nekoliko centimetara u zidove znači i to da IC paneli suše vlagu iznutra, sprečavajući formiranje i širenje buđi. Ovo doprinosi stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja u prostoriji i pogoduje osobama sa respiratornim problemima, alergijama i astmom.
Ujednačena temperatura, bolje iskorišćenje prostora
Ravnomerno grejanje bez značajnih temperaturnih razlika između poda i plafona (ne prelazi 2°C) je odlika grejanja putem IC panela. Posledica ovoga je nepostojanje hladnih zona, što je dodatno bitno u prostorijama sa visokim plafonima i/ili lošijom termoizolacijom. Osim montaže na zidove, IC paneli se mogu postaviti i na plafon, čime se dobija oko 20% veća iskoristivost prostora na zidu.
Jednostavna instalacija
Postupak instalacije je brz i jednostavan - toliko da IC panele možete i sami montirati. Oni ne zahtevaju specijalizovane alate ili vodovodne cevi, što znači da je instalacija jednostavna koliko i montiranje sistema na zid ili plafon i povezivanje sa električnim naponom putem kablova.
Estetska privlačnost
Sa svojim elegantnim i modernim izgledom, IC paneli su privlačna opcija za sve koji brinu o izgledu svojih domova. Pored standardne bele boje, IC paneli se mogu personalizovati dodavanjem omiljenih slika ili se koristiti kao ogledalo. Kao rešenje za kupatila u ponudi su keramički paneli sa dodacima za sušenje peškira. Važno je napomenuti i da ovi dodaci ne utiču na performanse sistema za grejanje. a